Sfeerverlichting ‘under construction’

De Groningen City Club heeft als eigenaar van de spankabels en muurankers, die jaarlijks onder meer gebruikt worden voor de sfeerverlichting in de binnenstad, een grote verantwoordelijkheid ten aanzien van de veiligheid van het winkelend publiek. De GCC heeft begin dit jaar besloten om een zorgvuldige inspectie te laten uitvoeren, met uiteraard aansluitend herstel waar nodig. Uit de inspectie is gebleken dat 95 overspanningen niet meer voldoen aan de strenge eisen. Op de kabels wordt grote druk uitgeoefend door het gewicht van sfeerverlichting, vlaggen, wind en regen. Bij het vervangen van de eerste kabels bleek echter, dat de meeste panden een beschermde status hebben. Dat betekent dat er zonder de juiste vergunning geen werkzaamheden aan de gevel mogen worden uitgevoerd. Ook niet als het vervanging betekent van een muuranker in het kader van veiligheid, op vrijwel dezelfde plek.

Hoewel de GCC voortvarend tewerk is gegaan om met de gemeente snel de vergunningen te regelen, blijkt de praktijk weerbarstig. De diverse pandeigenaren moeten toestemming geven, waarna de gemeente vergunning kan verlenen. De pandeigenaren zijn echter niet zo snel te achterhalen en de vergunningprocedure is lang. Te lang om nog herstelwerk te kunnen doen. Het gevolg daarvan is dat dit jaar minder feestverlichting te zien zal zijn dan gebruikelijk. Dit kan natuurlijk verschillen per straat. In bijgevoegde lijst is per straat te zien welke punten niet gebruikt kunnen worden.

Hoewel wij betreuren dat dit zo is gelopen, gaat veiligheid natuurlijk altijd voor. Gelukkig is er nog genoeg moois te zien in ‘Stad’ en wensen we iedere ondernemer een fantastisch eindschot in deze laatste maanden van het jaar!

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.