BELANGRIJKE UPDATE SFEERVERLICHTING BINNENSTAD 2022/2023

Zoals jullie weten kampen we sinds november 2021 met het probleem dat een 100-tal van de ongeveer 320 spankabels waaraan onze sfeerverlichtingsornamenten jaarlijks worden opgehangen uit veiligheidsoverwegingen zullen moeten worden vervangen (muurankers plus kabels). Vele gesprekken met o.a. de Gemeente, Monumentenzorg, Stadstoezicht en overige betrokken partijen - w.o. de verplichte inschakeling van een restauratiearchitect - nemen aanmerkelijk meer tijd in beslag dan ons lief is. Vandaar daar de GCC je graag op de hoogte houdt van de voortgang en (mogelijke) vooruitzichten.
 
Let op: De 102 betreffende spankabels betekent 204 pandeigenaren-toestemmingen!
 
Situatie per medio augustus 2022
128 goedkeuringen
 11 afwijzingen
  9 geen contact kunnen leggen (tot nu toe)
 56 (nog) geen reactie ontvangen
 
1. De vervolgstrategie nav huidige tussenbalans:
Er heerst zijdens GCC geen illusie dat in oktober 2022 alle problemen zijn opgelost. Het motto is ‘laaghangend fruit’ eerst! Derhalve een splitsing aanbrengen in : 
 1. Goedkeuringen : opmaak OVA (omgevingsvergunning aanvraag);
 2. Probleemgevallen : voorlopig even parkeren;
 3. Twijfelaars : Bekende partijen nogmaals benaderen door Joep (Sameen) en/of Erwin van den Berg/Fred de Bruin (namens GCC). 
2. Spankabels:
 1. Een OVA heeft pas dan zin als beide tegenoverliggende pandeigenaren toestemming hebben verleend;
 2. Per ’spankabel’ c.q. duo benaderen, bij 1 afwijzing vervalt de spankabel c.q. de aanvraag OVA in dit voorkomend geval.
 
3. Inhoudelijk:
 1. MAD Architecten geeft aan dat partijen die twijfelen in 3 categoriën verdeeld kunnen worden.:
  1. Interesse in Technisch inhoudelijk uitvoering in Detail, bij voorbeeld ‘kit & kleur’, ’steen & voeg’ etc..
  2. Interesse in Garantie & Aansprakelijkheidsvraagstukken, denk aan CAR-Verzekering e.d..-
  3. Interesse in te verwachten (kortstondige)overlast tijdens werkzaamheden en de Planning daarvan (denk hierbij aan Hoogwerker, Boren gaten e.d.);
 2. MAD Architecten geeft aan dat informatieverstrekking hierover afhankelijk is van de stand van zaken én de reactie van de Gemeente Groningen op de OV-aanvraag.
 
 
Vooruitzichten:
 1. Wij zijn voorzichtig optimistisch over het gegeven dat we om en nabij 50% van de problemen kunnen takkelen (zeg maar 51 van de 102 overspanningen);
 2. Waar wij iets terughoudener in zijn is de planning en uitvoering van de werkzaamheden, een en ander ivm een inmiddels landelijk probleem, namelijk de  personele bezetting bij onze sfeerverlichting installateur. Om voornoemde onzekerheid hebben we recent met de installateur afgesproken dat we -zoals gewoonlijk ipv oktober- al in september de eerste voorbereidende werkzaamheden gaan opstarten. 
 
Wij zullen, ondanks de lopende spankabel-sores, ons uiterste best blijven doen om ook in 2022/2023 onze binnenstad weer om te toveren in een sfeervol verlichte sprookjesstad.
 
Voor eventuele vragen/opmerkingen kunt je via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. contact opnemen met ons stafbureau: