Stoepvrij Campagne gemeente Groningen

Campagne Stoepvrij 

Herwinnen van de Openbare Ruimte In de gemeente Groningen wordt de stoep steeds vaker gebruikt voor onder andere terrassen, reclameborden, laden en lossen en voor het parkeren van (bedrijfs-)fietsen. Hierdoor moeten voetgangers soms uitwijken naar de drukke rijbaan.Ook wordt de doorgang voor hulpdiensten regelmatig geblokkeerd.

De gemeente Groningen start op 1 februari 2023 met de campagne ‘Stoep vrij, iedereen blij’. Met deze campagne wil de gemeente Groningen samen met ondernemers, bewoners en bezoekers aan de slag met het vrijmaken van de stoep. Zo kan iedereen veilig en met veel plezier naar onze mooie stad (blijven) komen.

Door ons aan de regels te houden, zorgen we samen voor een aantrekkelijke, toegankelijke en veilige binnenstad. Zo kan iedereen met veel plezier naar onze mooie stad (blijven) komen. Houd u er rekening mee dat de gemeente op enig moment over zal gaan tot handhaving. Dit vindt gebiedsgericht plaats. Per gebied wordt gekeken naar terrassen, uitstallingen, laden en lossen, fietsparkeren en bedrijfsvoertuigen

Terrassen

De vele gezellige terrassen in de stad maken het bezoek aan de binnenstad van Groningen leuker. Dit is zolang voorbijgangers de stoep rondom de terrassen makkelijk kunnen passeren. Voor elk terras geldt daarom een maximale grootte. Deze grootte staat vermeld in devergunning voor het terras. Wanneer het terras groter is dan de vergunde omtrek, kan hierop worden gehandhaafd.

Laden en lossen
Vanaf 1 februari 2023 gelden in een groter gebied in de binnenstad van Groningenregels voor laden en lossen: venstertijden. Dit betekent dat bedrijfs- en vrachtauto’s deze straten alleen tussen 05.00 en 12.00 uur mogen inrijden. Lees meer

Fietsparkeren 

Groningen is een fietsstad. Om te voorkomen dat de stoepen vol staan met geparkeerde fietsen, is in de binnenstad van Groningen een aantal zones aangewezen waar fietsers hun fiets alleen in rekken, vakken of stallingen mogen plaatsen. Dit geldt bijvoorbeeld in de omgeving van de Grote Markt en de Nieuwe Markt. Vanaf1 februari 2023 komt hier ook de Zwanestraat en een deel van de Oude Boteringestraat bij.

Fietsen die buiten de rekken, vakken of stallingen staan worden verwijderd.Met de komst van twee fietsenstallingen in de binnenstad (Nieuwe Markt en Grote Markt) is het aantal fietsparkeerplekken de afgelopen jaren enorm gestegen. Deze stallingen zijn gratis, altijd open en er is een servicemedewerker aanwezig.

 

Bedrijfsfietsen en -voertuigen
De regels voor het stallen of parkeren van bedrijfsvoertuigen zijn gewijzigd. Bedrijven mogen nu maximaal 2 bedrijfsvoertuigen (zoals fietsen en scooters) in een straal van 10 meter voor hun gevel zetten. Omdat we
ons kunnen voorstellen dat deze regel impact heeft op sommige bedrijven, hanteren we een overgangsperiode van 1 februari 2023 tot 1 augustus 2023. In uitzonderlijke gevallen kan er een ontheffing worden verleend.

Uitstallingen en reclameborden
Winkels en bedrijven hebben vaak uitstallingen of reclameborden voor hun pand staan om hun goederen aan te prijzen. Om te voorkomen dat bezoekers om de uitstallingen heen moeten slalommen, is afgesproken dat winkels in de binnenstad tot 50 cm van de gevel mogen uitstallen.

Voor winkels buiten de binnenstad is dit 100 cm vanaf de gevel. Wel zijn er een aantal uitzonderingen.  Dit zijn bijvoorbeeld de winkels die een vergunning hebben waarin staat dat ze hun uitstalling verder mogen neerzetten en de winkels die in een zelfreguleringsgebied staan.

Een andere uitzondering zijn de drukke winkelstraten waar geen uitstallingen of reclameborden mogen staan. Dit geldt voor de Grote Markt, Herestraat, Guldenstraat, Waagstraat, noordzijde van de Vismarkt, de noordzijde van het Akerkhof, Brugstraat, de Astraat tot aan de Westersingel en de Westerkade.

‘Stoep vrij, iedereen blij

De campagne ‘Stoep vrij, iedereen blij’ is onderdeel van het binnenstadsprogramma Ruimte voor Jou – aanpak binnenstad 050. Dit binnenstadsprogramma omvat zo’n 50 projecten, alle met als doel een aantrekkelijke, toegankelijke, veilige en bereikbare binnenstad. Meer informatie over het binnenstadsprogramma vindt u
op ruimtevoorjou.groningen.nl

Vragen?
Bij vragen over de campagne ‘Stoep vrij, iedereen blij’ kunt u contact
opnemen met het Klant Contact Centrum (KCC) van de gemeente
Groningen via het telefoonnummer 14 050 of via het mailadres
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook is het mogelijk om een vraag te stellen via
WhatsApp (06-12823973).