Gebiedsvisies reclamebeleid

Actueel

Reclamebeleid 2016
Met het Reclamebeleid 2016 faciliteert de gemeente aanvragen voor reclame in de openbare ruimte en reclame-uitingen op, aan of bij onroerende zaken. Bijvoorbeeld gevelreclame en reclame op het eigen terrein bij bedrijven. Binnen de kaders van de veiligheid, de leefbaarheid en de toegankelijkheid biedt het beleid flexibiliteit waarmee we maatwerk kunnen bieden.

Het nieuwe beleid gaat uit van de ambitie om een goede ruimtelijke kwaliteit te behouden met balans tussen economische en culturele activiteiten en de reclame-uitingen die hier bij horen. Een gunstig ondernemersklimaat voor nieuwe en huidige ondernemers is het uitgangspunt, evenals het versterken van een prettig verblijfsklimaat voor bewoners en bezoekers.

Zeker daar waar ondernemers zich hebben georganiseerd, zijn we gezamenlijk aan de slag gegaan met de concrete invulling van de wensen en hebben we gebiedsvisies opgesteld. De gemeente zorgt ervoor dat het vergunningenproces vlot verloopt. Er is een heldere ‘basisset’ aan regels. Reclame-uitingen die hieraan voldoen, krijgen snel groen licht.

In het reclamebeleid zijn opgenomen:

  • de aangepaste welstandsregels voor reclame-uitingen
    het uitstallingenbeleid voor winkels en bedrijven
    gebieds-specifieke regels op basis van gebiedsvisies
    nadere regels bij de APVG


Gebiedsvisies Reclamebeleid
In de Gebiedsvisies Reclamebeleid (pdf 2,1 MB) zijn voor een aantal straten in de binnenstad specifieke afspraken vastgelegd. Onder voorwaarden wordt met deze gebiedsvisies in de desbetreffende straten meer toegestaan dan in de basisregels is opgenomen.

Straten waarvoor een gebiedsvisie is opgesteld:

Oude Kijk in ’t Jatstraat - Stoeldraaierstraat
Westerhaven
Folkingestraat
Oosterstraat
Gelkingestraat
Vismarkt-Zuidzijde
Wandelstraten: Zwanestraat - Grote Kromme Elleboog, Poelestraat, Carolieweg, Hoogstraatje
De gebiedsvisies gelden vanaf 1 januari 2019, aanvankelijk voor een periode van 1 jaar. Op basis van evaluaties en ervaringen wordt daarna bekeken of de gebiedsvisies worden voortgezet.

Kijk voor meer informatie en documenten op www.gemeente.groningen.nl/reclamebeleid