Groningen Ontwerpt

Circulaire initiatieven gezocht!
Ben jij als ondernemer actief in de binnenstad van Groningen en heb je een initiatief rondom hergebruik dan willen we graag met je in gesprek. House of Design heeft nog ruimte voor enkele deelnemers in de designroute op 7 oktober.  
Het kan gaan om producten gemaakt van afvalmateriaal, die je zelf maakt of die je verkoopt.
Voorwaarden: 
- je bent als ondernemer actief in de binnenstad
- je bent bezig met hergebruik / circulair initiatief
- je presenteert het product (en werkproces) op 7 oktober tussen 12.00 en 17.00 uur.
- de presentatie past in de route
Je kunt je aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
Groningen ontwerpt: designroute 
In 2050 moet de Nederlandse economie volledig circulair zijn: duurzaam en gestoeld op hergebruik. Omdat design een belangrijke rol kan spelen in het oplossen van dit vraagstuk start House of Design in 2018 met een nieuw initiatief: Groningen ontwerpt. Samen met ontwerpers, winkeliers, beleidsmakers en onderzoekers werken we aan duurzame en circulaire oplossingen voor de binnenstad van Groningen.
 
Dit jaar is het thema afvalstromen in de binnenstad. Voor winkeliers is vooral verpakking een probleem. De materialen waarmee we dit jaar werken zijn piepschuim, plastic, textiel, glas en karton. 
Meer over Groningen ontwerpt lees je op www.houseofdesign.nl
 
GRONINGEN ONTWERPT
Duurzame oplossingen voor de binnenstad van Groningen
In 2050 moet de Nederlandse economie volledig circulair zijn: duurzaam en gestoeld op hergebruik. Omdat design een belangrijke rol kan spelen in het oplossen van dit vraagstuk start House of Design in 2018 met een nieuw initiatief: Groningen ontwerpt. Samen met ontwerpers, winkeliers, beleidsmakers en onderzoekers werken we aan duurzame en circulaire oplossingen voor de binnenstad van Groningen. 
Dit jaar is het thema afvalstromen in de binnenstad. Voor winkeliers is vooral verpakking een probleem. Denk aan piepschuim, plastic, textiel, glas en karton. Om de afvalstromen inzichtelijk te maken hebben we ontwerper Wieke Alberts gevraagd een visualisatie te maken. Daarin lees je welke materialen er zoal zijn, de hoeveelheden en wat de winkeliers ermee doen. Deze zal begin september klaar zijn.
7 OKT  DESIGNROUTE & PIEPSCHUIM PARTY
Zondag 7 oktober vind je in de binnenstad van Groningen allerlei initiatieven rondom hergebruik en duurzaam design in de designroute. Je ontdekt nieuwe producten gemaakt van afval- en restmateriaal in de leukste winkels van Groningen en je bent van harte welkom op de Piepschuim Party.
Vijf ontwerpers onderzoeken samen met vijf winkeliers hoe materialen als piepschuim, plastic, glas, karton en textiel kunnen worden hergebruikt. De ontwerpers zoeken  oplossingen voor het materiaal en maken een nieuw product voor de winkel. De resultaten blijven na 7 oktober nog de hele maand te zien.
De ontwerpers en winkeliers die hier aan werken zijn: HK Living Brand Store + Egbert Pikkemaat, Stardust + Tim Simons, O’42 + Tim Vinke, KOKOTOKO + Anne Varekamp en Holtbar + SIO2.
 
De route wordt aangevuld met duurzame initiatieven rondom hergebruik in de binnenstad van Groningen. Bijvoorbeeld Van Hulley, een sociaal project waarbij vrouwen je oude overhemd transformeren tot unieke shorts. En Verroest, de plek voor vintage, zelfgemaakte en opgeknapte meubelen.
 
Ook ben je van harte welkom bij de Piepschuim Party op de Vismarkt. House of Design organiseert de party samen met onderzoekers van de Hanze Hogeschool Kenniscentrum Noorderruimte, afvalverwerker Virol en winkeliers van Laif & Nuver, Folk en Kruit & Kramer. We nodigen winkeliers en inwoners van de binnenstad uit om hun piepschuim te komen brengen die dag. Tijdens deze ludieke inzamelactie maken we zichtbaar hoeveel piepschuim er is, kom je alles te weten over het materiaal en toont een ontwerper een bijzondere installatie.
10 OKT  BRAINSTORM: WIE IS EIGENAAR?
Tijdens de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober gaan we in gesprek met winkeliers, beleidsmakers, leveranciers, onderzoekers en ontwerpers over verpakking. Dan hebben we het over eigenaarschap en zoeken we geschikte oplossingen voor Groningen.
Groningen ontwerpt is een initiatief van House of Design. Voor de organisatie werken we nauw samen met ondernemers uit de binnenstad. 
 
Financiële steun: Gemeente Groningen, Kunstraad Groningen, SOB, GCC. Het Fonds en SiA / KIEM-VANG.