140 jaar Witting & Zn. Bijna anderhalve eeuw hoeden in Groningen

Op 1 oktober 2016 bestaat hoeden- en pettenspeciaalzaak H. Witting & Zn. 140 jaar. Het levende bewijs dat de consument nog steeds behoefte heeft aan een fysieke winkel waar je de producten echt kunt ‘beleven’. 
Tot de jaren zestig van de vorige eeuw waren hoeden voor zowel mannen als vrouwen een echte hoofdzaak. Iedere stad telde een groot aantal hoedenspeciaalzaken. Toen de hoed uit de mode raakte, verdwenen veel van deze speciaalzaken. In Groningen bleef alleen de hoedenwinkel van H. Witting & Zn. over. Langzamerhand keert de hoed terug in het straatbeeld. Ondernemer Arnold Bakker: “Ik wil vooropstellen dat de hoed nooit echt helemaal weg is geweest. We hebben een grote groep klanten die altijd een hoed zijn blijven dragen. Sommigen omdat ze zich willen onderscheiden van de massa, anderen omdat ze het simpelweg prettig vinden een mooie hoed te dragen. Maar vanaf ongeveer 2010 zie je de hoed ook terugkomen op de internationale catwalk en nu sijpelt de hoedentrend door naar de consumentenmode. Hoeden mogen weer, sterker nog, hoeden moeten weer, wil je er modieus uitzien.” 
Voor een modieuze en goedpassende hoed, ga je naar de specialist. Bakker: “Een hoed kopen, daar moet je de tijd voor nemen. In onze hoedenwinkel hebben we een enorme verscheidenheid aan modellen voor heren en dames. We hebben de laatste trends en natuurlijk de geliefde klassiekers. Denk niet te snel dat een hoed je toch niet staat. Iedereen heeft een ‘hoedengezicht’. Het is alleen de kunst om de juiste hoed te vinden en daar is Witting al 140 jaar goed in.” 

H. Witting & Zn. werd in 1876 opgericht door fabrikant H. Witting als pettenfabriek. Zijn zoon A. Witting ging naast het fabriceren van petten ook hoeden, petten en modeaccessoires verkopen aan consumenten. De winkel in de Oosterstraat groeide uit tot een van de meest gerenommeerde hoeden- en pettenspeciaalzaken in Groningen en wijde omgeving. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd de winkel overgenomen door ondernemer N. Nissink.
Sinds 1960 staat de familie Bakker aan het roer.