KOOPMOMENTEN

Winkeltijden in de gemeente Groningen

Op welke dagen en op welke tijden mag uw winkel open zijn? Hoe zit het met feestdagen? En welke openingstijden gelden er voor avondwinkels? Voor zowel Sinterklaas als voor de Kerst geldt natuurlijk dat het iedere winkelier is toegestaan naast de genoemde data zo vaak open te gaan als ze willen gezien de wetgeving op het gebied van de winkelopenstellingen.

Wat u moet weten
De algemene regel is dat alle winkels de mogelijkheid hebben dagelijks open te zijn tussen 06:00 en 22:00 uur, behalve op zondagen en de meeste feestdagen.
Zon- en feestdagen
Op zondagen en de meeste feestdagen mogen winkels open zijn tussen 12:00 en 22:00 uur. Op deze regel zijn enkele uitzonderingen.
 
Advies Groningen City Club
Sint Maarten, wij adviseren om het Sint Maarten moment op maandag 12 november te houden. Op zaterdag 10 november organiseert de Koninklijke Vereniging van Volksvermaken al het een en ander omtrent Sint Nicolaas en de winkels sluiten al om 17.00 uur. Het traditionele lampionnetje adviseren wij dan op maandag 12 november. Het staat een ieder natuurlijk vrij om te lopen wanneer iemand wil.
Ons advies is in samenspraak met de Koninklijke Vereniging van Volksvermaken, zodat de stadjers die volgens traditie voor Sint Maarten een Voederbiet lampion hebben gemaakt ook met deze lampion kunnen lopen.
 

Omdat de openingstijdenwet nu zo is dat er veel meer kan en mag, brengen we nu alleen nog een vrijblijvend advies uit. Voor Sint Nicolaas wat valt op woensdag adviseren wij om op 3 en 4 december extra koopavond te houden. 

Kerst valt dit jaar op dinsdag 25 december en woensdag 26 december. Maandag 24 december is het kerstavond. Donderdag 20 december is het een reguliere koopavond, dus wij adviseren om vrijdag 21 december een extra koopavond te houden.

Betreft 2e kerstdag, adviseren wij u om in gezamenlijkheid met de andere winkelbedrijven uit uw straat/ gebied op te trekken.  Wij krijgen deze informatie niet automatisch binnen, de snelste weg voor u als winkelier is om dit zelf te overleggen of uit te vragen bij de winkelbedrijven waarvan het voor u interessant is om te weten wat zij gaan doen.

U moet uw winkel dichthouden op:

 • eerste paasdag
 • eerste pinksterdag
 • eerste kerstdag
 • 4 mei (Dodenherdenking) vanaf 19:00 uur
Uw winkel mag open zijn tussen 12:00 en 22:00 uur op:
 • nieuwjaarsdag
 • tweede paasdag
 • Hemelvaartsdag
 • tweede pinksterdag
 • tweede kerstdag
Uw winkel mag open zijn tussen 06:00 en 22:00 uur op:
 • Goede Vrijdag
 • Koningsdag
 • Bevrijdingsdag (5 mei) 
Koopavonden
Op donderdagavond is het koopavond in Groningen. Gebruikelijk is dat de meeste winkels tot 21:00 uur open zijn.
Voor zowel Sinterklaas als voor de Kerst geldt natuurlijk dat het iedere winkelier is toegestaan naast de genoemde data zo vaak open te gaan als ze willen gezien de wetgeving op het gebied van de winkelopenstellingen.
 
Winkels met avond-/nachtontheffing
Voor winkels met een avond-/nachtontheffing gelden andere regels.
 • Van maandag tot en met zaterdag mag uw winkel 24 uur per dag open zijn. Op zondag moet uw winkel van 06:00 tot 12:00 uur gesloten zijn.
 • U mag uw winkel ook opendoen op eerste paasdag, eerste pinksterdag en eerste kerstdag. Dat mag van 12:00 tot 24:00 uur.
 • Op 4 mei (Dodenherdenking) mag uw winkel ook na 19:00 uur open zijn.

Enkele praktische zaken:

- Nog geen plexiglas bordje of meer nodig? Haal ze af bij de Groningen City Club
- Op een bepaalde zondag niet open? Haal het bordje gewoon even van de etalageruit / toegangsdeur in de desbetreffende week
- Vanaf 1 januari 2015 worden er geen koopzondagposters meer verspreid. Het genoemde plexiglas bordje vervangt alle soorten posters. Uitzondering: eind van het jaar, voor de extra koopavonden, mocht daarvoor gekozen worden