Kerstmarkten met een ongekend aanbod aan heerlijke gerechten en kwaliteitsproducten. Winkels met bijzondere formules die veel bezoekers trekken en die een voorbeeld kunnen zijn voor Groningen. Een hartelijke ontvangst door de Handelskammer Bremen en een rondleiding door de binnenstad: een delegatie van de Groningen City Club is maandag 28 november zeer hartelijk ontvangen in het Duitse Bremen en deed daar veel indrukken, informatie én inspiratie op.

“Het was een súpermooie dag waar we veel van hebben geleerd. De ontvangst was geweldig, waardoor onze banden met Bremen verder zijn versterkt. We hebben nieuwe ideeën opgedaan, en we kregen ook het gevoel dat men in Bremen van Groningen wil leren. Heel nuttig dus!’, zo vat Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club de trip naar Bremen samen.

De Groningen City Club organiseert met regelmaat excursies naar andere steden in Nederland en Duitsland om inspiratie op de doen voor de Groningse binnenstad. Zo waren er recent reizen naar Tilburg, Leiden en Breda. Bremen, een stad met 560.000 inwoners, was al eerder reisdoel. Met die stad zijn er samenwerkingsverbanden, en onlangs was een officiële delegatie uit Bremen op bezoek in Groningen.

Maandag ging een Groningse delegatie per touringcar naar Bremen. In de bus leden van de Groningen City Club maar ook van andere Groningse bedrijvenverenigingen, en ook vertegenwoordigers van de gemeente Groningen. In Bremen werden de Groningers ontvangen door de Handelskammer, een organisatie vergelijkbaar met de vroegere Kamer van Koophandel. Deze zorgde voor een rondleiding door de binnenstad van Bremen, waar niet één Kerstmarkt was, maar liefst acht tegelijkertijd in de binnenstad. Kerstmarkten zijn dan ook van groot belang voor de Bremer economie in deze tijd van het jaar. Ze trekken meer dan een miljoen bezoekers in zes weken.

“Je zou die Kerstmarkten een heel klein beetje kunnen vergelijken met onze WinterWelvaart rond de Hoge en Lage der A, waar ook prachtige ambachtsproducten en heerlijke gerechten worden aangeboden, maar wel duurt het in Bremen 35 dagen! Héél indrukwekkend”, vertelt Eric Bos. Ook maakte de Groningse delegatie kennis met nieuwe winkelformules zoals “Manufactum”, een soort mini-warenhuis op zeshonderd vierkante meter met uitsluitend hoogwaardige producten.

Een andere winkelformule die tot de verbeelding sprak was “Made in Bremen”, een winkel met uitsluitend producten gemaakt in Bremen. “Daarvan waren we zwaar onder de indruk. Die winkel loopt als een trein en zoiets lijkt ons echt interessant voor Groningen!”, aldus Eric Bos.

Door de reis ontdekten de Groningers dat bij ons sommige zaken zó goed zijn geregeld, dat andere steden dáár weer wat van kunnen leren. Zoals het feit dat in Groningen uitstekend overleg is met de overheden en dat er een Ondernemersfonds is om zaken mee te bekostigen.