Ondernemers Westerhaven willen einde aan overlast busjes

Ondernemers aan de Westerhaven willen dat er zo snel mogelijk een oplossing komt voor de overlast van busjes, scooters en auto’s die dwars door het winkelgebied rijden. “Het is wachten tot het een keer goed misgaat”, zo zegt Henk Sijtsma van de McDonalds aan de Westerhaven. De ondernemers kijken nu samen met de gemeente naar een nieuwe inrichting voor het gebied.

Leveranciers, koerierdiensten, vuilniswagens, scooters. Volgens Sijtsma ziet het op de Westerhaven met name ’s ochtends vaak zwart van de busjes en ander gemotoriseerd verkeer. Tot 12.00 uur mag je hier zonder vergunning laden en lossen, maar daar houdt lang niet iedereen zich aan, zegt hij.

De winkeliersvereniging Westerhaven ziet niet alleen een oplossing in strenger handhaven, maar ook in een andere inrichting van het winkelgebied. De ondernemers en gemeente zijn daarover nu in gesprek. “Alle neuzen moeten dezelfde kant op”, zegt Sijtsma.

Winkelstraat

“De Westerhaven moet meer de uitstraling krijgen van een winkelstraat”, zo is een van de wensen van de ondernemers. Ze pleiten verder voor meer groen, meer bomen en ook meer mogelijkheden om even te zitten.

Een paar jaar geleden zijn er op de Westerhaven al een aantal markeringspunten en bankjes geplaatst, waarbij het ontwerp met een knipoog verwees naar de vroege havenfunctie van het gebied. Volgens Sijtsma zou het mooi zijn als ook in de nieuwe inrichting subtiel aandacht is voor de geschiedenis van de Westerhaven.

Maar het belangrijkste is toch wel het weren van gemotoriseerd verkeer, vindt hij. “We zijn als de dood dat het een keer echt mis gaat. Laatst nog, toen reed een vrachtwagen achteruit een bankje half omver. Dat was maar een bankje, je moet er niet aan denken dat er iemand gelopen had.”

De ondernemersvereniging en de gemeente Groningen gaan binnenkort weer om tafel om te inventariseren wat de wensen zijn.

Tekst: GROC