Op zaterdag 1 juni is het de hele dag feest op de Grote Markt. Niet zonder reden: er wordt die dag gevierd dat de ‘nieuwe’ Grote Markt zo goed als klaar is. Er wordt dan ook uitgepakt met een groots programma met onder andere muziek, straattheater, poëzie, dj’s en activiteiten speciaal voor kinderen.

Er moeten misschien nog wat puntjes op de i maar in principe is het project rond de ‘nieuwe’ Grote Markt zo goed als afgerond. Geen bussen meer, maar volop groen, gezellige zitplekken en meerdere waterpartijen. “Een toekomstbestendig plein, dat uitnodigt om er wat langer te verblijven”, omschrijft programmamanager binnenstad Paul van den Bosch van de gemeente Groningen.

De kers op de taart, noemt Van den Bosch de afronding van het project Grote Markt. De afgelopen jaren heeft de gemeente Groningen, onder de noemer Ruimte voor Jou, flink wat gebieden en straten in de binnenstad onderhanden genomen. Dat begon met de inrichting van de Westerhaven, daarna volgden onder andere de Nieuwe Markt en het Forum, de Rode Weeshuistraat, de Brugstraat en de Astraat. “Maar dat ook de Grote Markt, als huiskamer van de stad, nu klaar is, is de kers op de taart en wel een feest waard.”

Dat feest staat gepland voor zaterdag 1 juni. Het programma is nog niet tot in detail klaar, maar de grote lijnen zijn bekend. Sowieso wordt het een feest voor jong en oud, en duurt het van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Zo begint de dag met een ontbijt voor omwonenden en ondernemers, als een soort bedankje. Verder zijn er veel activiteiten voor kinderen, zegt Van den Bosch. Zo wordt op een deel van de markt door de aannemer zand gestort, waardoor een er pop up zandbak ontstaat. Ook straattheater, muziek, poëzie en mogelijk een silent disco staan op het programma. De dag wordt afgesloten met een groot muzikaal optreden. Wie het podium beklimt, is volgens Van den Bosch nog niet bekend.

Ook ondernemers op en rond de Grote Markt worden zoveel mogelijk bij het programma en de aankleding van de markt betrokken. Ondernemers die op wat manier dan ook een bijdrage aan de dag willen leveren, kunnen contact opnemen met de gemeente.

Ruimte voor Jou

Onder de noemer Ruimte voor Jou wordt er sinds 2016 hard gewerkt aan een aantrekkelijke, toegankelijke, veilige en bereikbare binnenstad voor iedereen. Dat de Grote Markt nu klaar is, wil niet zeggen dat de klus is geklaard. Het is, zoals Van den Bosch omschrijft, ‘de kers op de taart’ maar ook komende jaren wordt er nog hard gewerkt. Momenteel wordt er gewerkt aan een upgrade van onder andere het Kwinkenplein, het Damsterplein, Dudok, de Oosterstraat en de Gelkingestraat. Onder meer voor de Vismarkt worden nog plannen gemaakt.

Bron: Cityscoop maart 2024