De GCC gaat ontbijtsessies organiseren: samen met andere ondernemers de dag beginnen met een ochtendmaaltje, een goede bak koffie én, hopelijk, een bak aan goede ideeën. Volgens de GCC de ideale, laagdrempelige manier om met elkaar in contact te blijven.

“De GCC is ooit aanjager geweest van de straatverenigingen in de binnenstad, maar de organisatiegraad van enkele verenigingen is de afgelopen jaren sterk teruggelopen. In sommige straten is de straatvereniging op dit moment enkel nog een WhatsApp-groep waar de ondernemers zo nu en dan nog een berichtje in sturen”, zegt Erwin Mulder van de GCC.
“Dat is natuurlijk ontzettend jammer”, gaat Mulder verder. “Daarom willen we nu opnieuw de focus leggen op die samenwerking en samen met ondernemers plannen ophalen onder het genot van een ontbijtje voordat de deuren van de winkels openen.” Het doel van actie? “We hopen dat er in ieder gebied minstens één of twee keer per jaar een activiteit georganiseerd wordt.”

Charme-acties

Zo’n activiteit kan volgens Mulder van alles zijn. “Dit kan gaan om de aankleding van de straat, maar ook om leuke charme-acties voor het winkelend publiek. Denk aan straattheater, spaaracties, een proeverijdag. Noem maar op.”
“Het is vooral belangrijk dat de plannen komen vanuit de ondernemers”, zegt Mulder. “We willen als GCC door middel van de ontbijtsessies de aanjager zijn, maar we gaan de activiteiten niet bedenken. We willen er vooral voor zorgen dat er ondernemers opstaan die graag dingen willen organiseren. Activiteiten waar zij als ondernemers echt enthousiast over zijn.”

“Fijn om neuzen dezelfde kant op te krijgen”

Anne-Marie Knol van de Groninger Kaasboetiek aan de Astraat is blij met de ontbijtsessie die ook in haar straat zal plaatsvinden. “Ik vind het fijn dat we als ondernemers even bij elkaar komen om de neuzen dezelfde kant op de krijgen. Problemen oplossen doe je namelijk samen en niet ieder voor zich.”

Voor nu heeft de GCC vier gebieden uitgekozen voor de sessies: de Zwanestraat, de Astraat/Brugstraat, de Folkingestraat en later ook de Oude Ebbingestraat. “Het plan is om de ondernemers jaarlijks op deze manier bij elkaar te brengen. En bij succes willen we ook in andere straten deze sessies organiseren.”

Bron: Cityscoop maart 2024