Gelkingestraat en Oosterstraat op de schop; ook impuls voor vastgoed, sfeer en identiteit
Het aftellen kan beginnen: zowel de Gelkingestraat als de Oosterstraat staan aan de vooravond van een grote opknapbeurt. Of beter gezegd: make-over. Er ligt een heel inrichtingsplan voor beide straten, maar daarmee is de kous niet af. De gemeente gaat komende tijd ook met vastgoedeigenaren, huurders en ondernemers in gesprek over ontwikkeling van de identiteit van beide straten én over de aanpak van vastgoed.
Maar eerst het inrichtingsplan. Het definitieve ontwerp is inmiddels klaar en ergens begin volgend jaar – waarschijnlijk in het voorjaar – starten de werkzaamheden. Als alles dan volgens planning verloopt, dan is de herinrichting van de Ooster- en Gelkingestraat rond de zomer van 2027 klaar.
Wat er zoal gaat gebeuren? De meest in het oog springende verandering zijn de gele steentjes: het asfalt gaat eruit, en de bekende klinkertjes komen er voor terug. Beide straten worden bovendien voetgangersgebieden, maar fietsers zijn er – vanaf twee kanten – wel welkom. In plaats van een aparte rijbaan met smalle stoepen, komen er brede loopzones met veel groen, zitplekken en ruimte voor terrassen. Het parkeren van fietsen is toegestaan in de daarvoor aangewezen vakken.
Er komt zoveel mogelijk groen metin totaal zeven nieuwe bomen: vier in de Oosterstraat en drie in de Gelkingestraat. Daarnaast komen er verschillende plantvakken met groen. Verder is er aandacht voor goede verlichting en het behouden van het historische karakter. In de Oosterstraat komt, ter hoogte van de Jumbo, een waterelement dat uitnodigt om te spelen en te zitten.
Katalysator
De nieuwe inrichting van de straten moet ‘katalyserend’ werken, stelt Gert-Jan Rodenboog van de gemeente Groningen. “De openbare ruimte krijgt een enorme impuls. We denken dat dit vastgoedeigenaren zal motiveren met ook hun panden aan de slag te gaan.”
De gemeente gaat de komende tijd dan ook met de pandeigenaren om tafel om te bekijken wat de mogelijkheden zijn en wat zij kunnen doen om de straten nog aantrekkelijker te maken. Rodenboog wijst op de mogelijkheden van het toevoegen van groen. “Er zijn verschillende manieren denkbaar waarop je de uitstraling van de panden kunt verbeteren, bijvoorbeeld door goed onderhoud, of door het toevoegen van geveltuintjes en gevelgroen. Sommige panden hebben ook geen ingang aan de straatzijde, dat zou in enkele gevallen ook een goede optie kunnen zijn. Ook het verwijderen van grote stickers van ramen, kan helpen. Zo komt er meer interactie tussen de straat en de omliggende panden.”
Samen met ondernemers, de GCC en pandeigenaren wordt de komende tijd verder gewerkt aan de identiteit van de straten. De mogelijkheden hiervoor zitten met name in de ruimte vóór de panden. Rodenboog wijst als voorbeeld op bankjes, planten, plantenbakken of andere objecten. Ook kunnen er afspraken worden gemaakt over uitstraling van terrassen en reclameborden. Verder wordt gekeken of het mogelijk is de namen van de straten of de gangen terug te brengen in meubilair of plantenbakken.
Rodenboog: “De herinrichting is een belangrijke impuls voor dit gebied. Ook in de volgende fase is de inzet van ondernemers en bewoners heel belangrijk. Zo werken we samen aan de toekomst van de straat.”
Dit artikel is ook verschenen in de Cityscoop van juni 2025. Klik hier om meer te lezen.