Er wordt hard gewerkt in en om de stad. Zo wordt de laatste hand gelegd aan de vernieuwde Grote Markt en in september rijden de eerste auto’s over de nieuwe zuidelijke ringweg. Tot het zover is, kan dit behoorlijke overlast veroorzaken en daarom zet Gastvrij Groningen zich in om bij bezoekers een lach op het gezicht te toveren.

“We willen iedereen graag gastvrij ontvangen op een Groningse manier en daarbij een klein geluksmomentje, een glimlach of een vriendelijke groet bezorgen”, zegt Zarah Schrijver van Marketing Groningen, namens het programma Gastvrij Groningen. Dit programma is in het leven geroepen om het leed dat door Aanpak Ring Zuid wordt veroorzaakt wat te verzachten.
Zo is Gastvrij Groningen in de meivakantie iedere dag voor een Gronings onthaal aanwezig op de P+R-terreinen van de stad. “Mensen worden hier door ons welkom geheten met een koffietje”, zegt Schrijver. “Ook worden bezoekers gastvrij onthaald met onze verrassingsmuur, een soort snackmuur waar ze iets lekkers of iets Gronings in kunnen vinden. We hopen dat mensen hierdoor, ondanks de files, toch enthousiast in Groningen aankomen.”
“Ook proberen we met onze bereikbaarheidsacties altijd het gebruik van duurzamere vervoersmiddelen te stimuleren. Kom, als dat mogelijk is, op de fiets of met het ov naar Groningen is daarbij altijd onze oproep.”

 Maar de acties beperken zich tegenwoordig niet enkel meer tot de bereikbaarheid van de stad. “We zetten ons het hele jaar door in voor ondernemers in verschillende sectoren en dragen ons steentje bij tijdens lokale evenementen”, vertelt Schrijver over de charmeacties van Gastvrij Groningen. “We werken bijvoorbeeld samen met Lutje Lokaal. Zo heten we bezoekers op Lutje Lokale Zaterdag welkom in Groningen met een gastvrij cadeautje, vertellen we ze wat er allemaal te doen is deze dag en welke ondernemers ze zeker niet mogen missen.”

Groningen Brass Experience

Bezoekers aan de stad worden dit voorjaar extra welkom geheten met muziek. Dit gebeurt in aanloop naar de Groningen Brass Experience (GBE) die van woensdag 5 tot en met zondag 9 juni op de agenda staat. GBE verbindt amateurmuzikanten met professionals om blaasmuziek te stimuleren.

Voorafgaand aan het evenement zijn er verschillende straatoptredens in de binnenstad. “Vorig jaar was het een groot succes”, zegt artistiek leider Jacob Dijkstra. “Toen trok een Spaanse band een hoop bekijks in de stad. Dat was voor ons een mooie kans om blaasmuziek te promoten.”

“Om te laten zien hoe veelzijdig onze muziek is, pakken we dit jaar de straatoptreden nog groter aan en spelen we met drie bands op straat. Zo komt er een Noors ensemble van tubaspeelsters. Ook komt er weer een Spaanse groep. Zij maken er een hele show van, inclusief circuselementen. De derde groep is een koperensemble uit Keulen. Zij spelen een enorm breed genre: Beierse muziek, covers, funk, jazz. Noem maar op.”

Over Gastvrij Groningen

Het programma Gastvrij Groningen wordt uitgevoerd door Marketing Groningen en gefinancierd in opdracht van Het Ondernemersfonds Groningen, Gemeente Groningen en Groningen Bereikbaar. De Koninklijke Horeca Nederland en de vier Groningse bedrijvenverenigingen – Groningen City Club, Bedrijvenvereniging West, Bedrijvenvereniging Zuidoost en Bedrijvenvereniging Noordoost – zijn ook bij het programma betrokken.

Bron: Cityscoop maart 2024