Op vrijdag 8 december 2023 is de Jans Cats Prijs 2023 uitgereikt aan Kim Hoetjes van Wirwar. De uitreiking vond plaats in Martiniplaza tijdens de viering van het 30-jarig bestaan van de Groningen City Club.
De Jans Cats Prijs heeft als doel het onderscheiden van personen, instellingen of bedrijven die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de binnenstad van Groningen. De prijs is ingesteld in 2007 op initiatief van de Groningen City Club.

De prijs is genoemd naar wijlen Jans Cats, senior beleidsambtenaar van de gemeente Groningen en steun en toeverlaat voor vele ondernemers in de binnenstad van Groningen. Jans Cats overleed 18 jaar geleden. De Jans Cats Prijs is dit jaar voor de 11e  keer uitgereikt.  Het stichtingsbestuur heeft een unanieme voordracht gedaan en de winnaar is de Kim Hoetjes. De toekenning van de Jans Cats Prijs 2023 is als volgt gemotiveerd:

 ‘Ondernemen in Groningen voelt als altijd zes gooien.’

Deze uitspraak kan alleen komen van iemand die ondernemen echt leuk vindt. En een link heeft met spelletjes. Kim Hoetjes, sinds 2015 samen met haar man Eelco eigenaar van Wirwar aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat 40 laat dagelijks zien wat ondernemen eigenlijk is. Daarmee is Kim een fantastisch voorbeeld voor andere ondernemers en laat ze zien dat je ook als zelfstandig detaillist een goede rol kunt spelen in Groningen. Zonder investeerders, zonder grootkapitaal. Maar met passie en creativiteit.

Dat uit zich in het geval van Kim niet alleen in de dagelijks activiteiten in de zaak, maar ook in het direct met veel enthousiasme inhaken op acties in de binnenstad. De etalages van Wirwar sluiten snel aan op lopende thema’s. Ook organiseert Wirwar om de twee jaar ‘Noorderspel’, een spelletjesbeurs die door meer dan 2000 bezoekers wordt bezocht. Een geweldige manier om mensen bij elkaar te brengen en te stimuleren hun vrije tijd anders door te brengen.
Daarnaast heeft Kim ook in coronatijd laten zien over enorm veel veerkracht en initiatief te beschikken. Iedere kans om de zaak te promoten werd aangegrepen, in tegenstelling tot vele anderen die in een ‘freeze’ houding belandden.  Het heeft veel aandacht gegenereerd voor Wirwar, maar ook voor de binnenstad en de collega-ondernemers.

Aandacht is er vooral voor de klant. De klantgedreven houding blijkt uit het feit dat Kim over de drempel van haar eigen zaak heen kijkt. Heeft Wirwar het zelf niet? Dan is Kim niet te beroerd om even een telefoontje te plegen naar een ‘concullega’, zoals ze dat zelf noemt.

Kim kijkt verder dan het winst- en verliesmodel van de eigen winkel. Ook de wereld van straks heeft haar aandacht. Zo praat en denkt ze actief mee in de mogelijkheden van duurzaam vervoer in de binnenstad en handelt ze daar ook naar in de transportkeuzes die ze maakt. Als echte stadsondernemer en -liefhebber woont ze zelf boven haar winkel.
Kim zit in de binnenstad en de binnenstad zit in Kim. Een prachtige combinatie van positiviteit en ondernemerschap. Daarmee is het meer dan terecht dat de Jans Cats prijs 2023 toekomt aan Kim.

Op de foto staan Kim Hoetjes en Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club, die de prijs overhandigde.

De Jans Cats Prijs bestaat uit een stuk leisteen, naar boven gekomen bij opgravingen op de hoek van de Grote Markt en de Oude Boteringestraat in Groningen, met daarop een zilveren schaal die de visie van Jans Cats reflecteert: toekomst en samenwerking voor de stad. Het stuk is ontworpen door de Groningse goudsmid en ontwerper Willem Tredget.

Foto: Wendy Bruins

Eerdere winnaars:

2007: Stichting Martinikerk Groningen

2009: Organisatie Eurosonic/Noorderslag Groningen

2011: Grietje Pasma/ 4 Mijl Groningen

2013: Koninklijke Vereniging Volksvermaken Groningen

2015: Stichting Winter Welvaart Groningen

2017:   Groninger Museum/ Andreas Bluhm

2019   Joost van Keulen

2020: Maripaan Groep

2021: Kristiaan Capelle – MWPO

2022: Lutje Lokaal