Hoe meer je als ondernemer investeert in sociale media, hoe meer het je bedrijf oplevert, zo zag Liesbeth Vonk van kinderkledingwinkel Hartendief. Ze gaf zich op voor een van de workshops Social Media, een initiatief van de Groninger Ondernemers Academy. Meerdere keren per jaar vinden er workshops, bijeenkomsten en cursussen plaats waar ondernemers uit de gemeente Groningen zich gratis voor kunnen aanmelden.

Een van die workshops ging dus over ‘Social Media’. Het was Liesbeth Vonk die namens Lutje Lokaal met het idee voor dit onderwerp kwam. “Vanuit de Groninger Ondernemers Academy kregen we de vraag waar onder ondernemers behoefte aan is; waar ze graag meer over zouden willen weten. Sociale media, leek mij. Vrijwel alle ondernemers krijgen ermee te maken, maar ook: veel van ons doen maar wat.”

Tijd dus, om daar verandering in te brengen. Het onderwerp bleek dan ook een gouden greep. De eerste workshop door expert Kirsten Jassies was met meer dan zeventig deelnemers dan ook helemaal volgeboekt, en ook bij de tweede liep het weer storm met het aantal aanmeldingen. Begrijpelijk, vindt Vonk, die zich ook had aangemeld. “Social media zijn eigenlijk een extra verkoopkanaal. Als je Insta slim inzet, kun je een hoop extra klanten naar je winkel trekken.”

Tijdens de workshop kregen de deelnemers allerlei tips en handvaten om het maximale uit sociale media te halen. Vonk wijst als voorbeeld op reels – korte filmpjes – waarmee je volgens Jassies op Insta echt het verschil kunt maken. “We leerden hoe je zo’n filmpje maakt, hoe je er een muziekje onder zet en hoe vervolgens zoveel mogelijk mensen kunt bereiken.” Inmiddels heeft Vonk voor de Insta-pagina van Hartendief al heel wat reels gemaakt. En ja, ziet ze, het wérkt: “het is leuk om naar te kijken, zo’n filmpje doet meer dan een statisch plaatje.”

Het was niet de eerste workshop vanuit de Groninger Ondernemers Academy, een samenwerking van de bedrijvenverenigingen, waar Vonk zich voor op gaf. In het verleden meldde ze zich al aan voor de cursus ‘Duits op de werkvloer’ en een bijeenkomst over diefstalpreventie. “Als ondernemer ontbreekt het je vaak aan tijd om je echt in een onderwerp te verdiepen. Zo’n gratis cursus of workshop is dan ideaal. Daarnaast is het ook heel leuk om op deze manier andere ondernemers te ontmoeten.”

Ook dit jaar weer veel cursussen

Volgens Erwin Mulder van de Groninger Ondernemers Academy staan er ook dit jaar weer een flink aantal gratis workshops, bijeenkomsten en cursussen gepland. Thema’s die dit jaar op de agenda staan, zijn onder andere AI, winkeldiefstalpreventie, BHV-training en veilig digitaal ondernemen. Het gaat om een samenwerking van alle bedrijvenverenigingen in de stad.

Benieuwd welke cursussen en bijeenkomsten dit jaar nog op de agenda staan? Kijk dan op www.groningerondernemersacademy.nl

Bron: Cityscoop maart 2024