Restauranteigenaar Koen Mulder is een horecaman in hart en nieren. Al tijdens zijn studie rechten raakte hij verknocht aan het vak. “Ik begon ergens, en nam me dan voor om maar twee dagen per week te gaan werken, maar binnen de kortste keren stond ik er weer vijf dagen.” Na een paar jaar werken naast zijn studie, hakte Koen de knoop door: hij wilde een eigen restaurant. Dus nam hij met zijn broertje Sjoerd in 2017 het huiskamerrestaurant De Betere Tijden in de Gelkingestraat over. “Ik had mijn laatste vakken nog niet eens afgerond.”
Wie bij De Betere Tijden gaat eten, moet goed kijken of die wel bij het goede restaurant binnenstapt. Sinds vorig jaar is het restaurant verhuisd naar de andere kant van de Gelkingestraat op nummer 52. In het oude pand, aan Gelkingestraat 21, zit nu het restaurant De Oude Tijden. “Ik wilde liever helemaal niet weg, maar dat pand moet vanwege een renovatie anderhalf jaar dicht”, vertelt Mulder.
Mulder is in ieder geval tevreden met de Gelkingestraat. “We zitten echt op loopafstand van de Grote Markt.” En beter nog: de Gelkingestraat krijgt komende jaren een fikse make-over (zie pagina 6) en wordt er dus alleen maar aantrekkelijker en mooier op. Omdat het nog even duurt voordat die klus is afgerond, besloot de ondernemer nu al actie te ondernemen en alvast wat te doen aan de kale gevel van het pand waar de Sting vroeger zat (meer daarover op pagina 8). “Dit knapt de straat op.”
Beide restaurants staan goed aangeschreven en kregen lovende recensies: ze werden opgenomen in de nieuwste editie van de prestigieuze gastronomiegids Gault & Millau. “Het is waardering voor wat we doen, dus we zijn er blij mee, maar het is niet iets waar we ons op richten”, zegt Mulder. “We richten ons op een breed publiek, dus niet per se alleen op fine dining.”
Het interieur van De Betere Tijden is stijlvol maar toch huiselijk. Aan de muren hangen keramieke vissen, er zijn veel houten elementen, en het warme licht zorgt voor een gezellige sfeer. De wijnkasten zijn goed gevuld en het restaurant heeft plek voor zo’n 50 gasten. In totaal werken er rond de 18 mensen.
Gasten van De Betere Tijden kunnen een heel scala aan smaken verwachten. “We vinden het belangrijk dat een gerecht een thema heeft”, legt Mulder uit. “We bereiden een paar ingrediënten op verschillende manieren, waardoor een gerecht rust heeft.” Een voorbeeld van een gerecht: rugfilet van lam met chimichurri met lamsoren. Ook komen verschillende bereidingen van knoflook terug op het bord: gerookt in jus en gefermenteerd.
Maar waar blijven mensen voor terugkomen? “Het briochebrood”, vertelt Mulder lachend. “Die durven we ook niet te veranderen.” Want, zo heeft de keuken gemerkt, dat komt ze duur te staan. “Ik dacht ooit met kerst: ‘we doen een keer andere broodjes’. Toen werden mensen echt boos.”
Bij elk gerecht is een bijpassende wijn, die het culinaire team samen uitzoekt. En voor de mensen die geen alcohol drinken: niet getreurd. Het restaurant biedt een saparrangement aan. “Denk aan rabarbersap bij het dessert en sparkling tea bij het voorgerecht.”
Het restaurant heeft een gemêleerd publiek. “Mensen die vaak naar sterrenzaken gaan, maar ook veel studenten die vieren dat ze een jaartje samen zijn”, aldus Mulder. En dat wil het restaurant ook zo houden. “We vinden de mix heel fijn en daarom doen we ons best om niet te duur te worden.” Bij De Betere Tijden krijg je een viergangenmenu voor vijf tientjes. “En we maken alles zelf, tot aan de pepermuntjes aan toe.”
Dit artikel is ook verschenen in de Cityscoop van april 2025. Meer lezen? Kijk dan hier.